Molt Il.lustre, Penitencial i Franciscana Confraria del Santíssim Ecce-Homo i la Nostra Senyora de L'Amargor
Any de Fundació: 1946
Seu Canònica: Parròquia Sant Antoni de Pàdua
Imatges:
Grup Escultòric del Ecce-Homo: Santíssim Ecce- Homo • Antonio Castillo Lastrucci 1954. Ponç Pilat, Romano • Antonio Castillo Lastrucci 1954. Sayón • Antonio Castillo Lastrucci 1960
Imatge Mariana: La nostra Senyora de l'Amargor • Antonio Castillo Lastrucci 1960
Escut:
En primer lloc podem trobar una creu potenzada en color granat, color de la confraria, en referència a la Germanor de la Santa Redempció (Filial d'aquesta Confraria). Així mateix, sobre la creu apareix un cor travessat per un punyal, en record del dolor i l'amargor que va patir la Santíssima Verge. Tot aquest escut es troba emmarcat per la Corona d'Espines, símbol de la Passió de Crist, i element que es va utilitzar de manera humiliant per a la seua posterior presentació al poble, passatge que representa el titular de la Confraria, el Santíssim Ecce-Homo.
Indumentària:
És tradicional d'aquesta Confraria portar túnica negra amb botonadura en color roig cardenal. Antifaç i capa, també, en roig cardenal. L'emblema de la Confraria es podrà apreciar brodat sobre l'antifaç. Es completa l'hàbit amb cíngulo de seda en color roig cardenal, guants i calcetins blancs i sabates negres.
Història:
Existeixen documents que acrediten l'existència de la Confraria del Ecce- Homo en el segle XVIII, i fins i tot poguera datar-se com a mínim un segle abans, perquè la devoció al Ecce-Homo a la nostra ciutat sempre ha estat lligada a la veneraciónn de la La Soledat "La Marinera" en el Convent de les Monges de la Sang i de l'antiguitat d'aquesta advocació.
Sabem de l'existència d'una imatge que processionava en la general del Divendres Sant a principis de segle i que eixia del Convent de la Monges Caputxines.
Durant la celebració d'un menjar d'antics alumnes franciscans en 1946, sorgeix la idea de fundar una confraria amb les advocacions del Ecce- Homo i Ntra. Sra. de l'Amargor, establint-se la confraria en el convent i col·legi dels Franciscans, i redactant uns estatuts fundacionals basats en els d'altres germanors de la ciutat.
Perdut tot, serà el 4 de Novembre de 1946 quan es recupere per a Alacant, novament, l'advocació del Ecce-Homo o "Crist de la Canyeta" - nom popular que se li va donar a la nostra ciutat-.
Serà el Pare Franciscà, Pedro Lozano, juntament amb un grup d'antics alumnes del col·legi, qui portarà la iniciativa d'aquesta fundació.
Tres són les imatges titulars que ha processionant aquesta Confraria al llarg de la seua història. La primera d'elles era obra de Juan Martínez Mataix i que es prestava per a la seua eixida processional pel seu amo, Don Luis Sánchez Esteve, que alhora era majordom d'aquesta entitat. En 1952 se substitueix per una obra de Juan Giner Masegosa que li costen a la Confraria 17.000 pessetes. Serà la primera obra en propietat. Finalment, i no contents amb la qualitat de l'obra que es posseïa, en 1954 s'encarrega a l'imatger Antonio Castillo Lastrucci l'obra definitiva que ha arribat als nostres dies. Aquesta obra va tindre un cost de 35.000 pessetes i va quedar completada en 1960 amb l'obra d'un " sayón" per import de 11.000 pessetes.
El segon "pas" que processiona aquesta Confraria, també va ser encarregat a Castillo Lastrucci l'any 1959 per import de 7.500 pessetes.
Fins a l'any 1974, la Confraria del Ecce- Homo desfilava el Dilluns Sant. En 1975 ho va fer el Dimecres Sant i a partir de 1976 fins a l'actualitat, ho fa el Dimarts Sant.
El pas del Ecce-Homo ha sigut portat a rodes, muscles pel seu interior i des de 2003 a costal. La imatge de la Verge se substituiria en 1959 per una nova talla de Sr. Antonio Castillo Lastrucci amb l'advocació de La nostra Senyora de l'Amargor; un pas que també ha sigut portat a coll i a rodes, i que des de 2013 processiona a costal.
Aportació musical a la Setmana Santa