Germanor de la Sagrada Entrada de Jesús Triunfante a Jerusalem

 

Any de Fundació: 1942

Seu Canònica: Parròquia de la Sagrada Resurrecció

 

Imatges:

Grup Escultòric: Jesús Triunfante • José Seiquer Zanón 1945. Sant Joan Evangelista; Xiquets; Burrita • José Seiquer Zanón 1945

 

Escut:

La Creu de les huit beatitudes: posseir el content espiritual, viure sense malícia, plorar els pecats, humiliar-se en ser ultratjats, estimar la justícia, ser misericordiós, ser sincers i nets de cor, patir amb paciència les persecucions. Superposada trobem la creu de Santiago, Patró d'Espanya i recollint la part inferior el Toisó d'Or, símbol de la propagació del catolicisme, i condecoració que al seu torn té atorgada la ciutat d'Alacant. Tot aquest escut s'embolica del color morat en commemoració de la Passió de Jesucrist.

 

Indumentària:

És tradicional d'aquesta Germanor que cada Diumenge de Rams tots els xiquets de la ciutat acompanyen amb les seues millors gales al pas de Jesús Triunfante per les principals vies i artèries de la ciutat portant les seues branques d'olivera i palmes en commemoració d'aquest dia tan característic de la Setmana Santa.

 

Història:

Després de l'eucaristia del Dijous Sant de 1940 en l'antiga Llar Provincial (Llar de José Antonio), les religioses encarregades de la Institució van oferir un desdejuni als funcionaris assistents. Com a tema central de conversa va sorgir la Setmana Santa i la idea de constituir una germanor des del si d'aquest centre benèfic que processionara el Diumenge de Rams perquè participaren en ella tots els xiquets i familiars.

 

El recordat mèdic Sr. Pedro Herrero, el procés de canonització del qual es troba en la seua fase diocesana, va ser el principal precursor d'aquesta Germanor amb la finalitat d'alegrar  l'estada dels xiquets que vivien acollits a aquest centre de beneficència de l'Excma. Diputació Provincial.

 

A l'agost del 1941 se celebraria la primera reunió oficial de la nova germanor, presidida pel superior dels PP Franciscans d'Alacant, i capellà de la Llar de José Antonio, designant-se al mèdic Sr. Pedro Herrero com a president, al mateix temps que es nomenaria president d'honor al dirigent de l'Excel·lentíssima Diputació d'Alacant, que es convertiria des d'aqueix moment i fins a l'actualitat, com la gran promotora i impulsora de la nova germanor.

 

Fra Juan José Gómez proposaria a la Junta Directiva que el pas portara el nom de Jesús Triomfant, encarregant a l'escultor José Seiquer un grup escultòric de gran realisme, que representara l'entrada triomfal de Jesús a Jerusalem el Diumenge de Rams.

Tots els anys, el Diumenge de Rams els xiquets eren obsequiats amb un abundant desdejuni abans de participar en la desfilada processional que s'iniciava a les portes de la mateixa Llar, en el Passeig de Campoamor.

 

Traslladat, el que actualment es denomina Llar Provincial, la Germanor va continuar processionant aquesta vegada sense la presència dels xiquets d'aquest centre d'acolliment.

 

Serà a partir de 1997 quan aquesta Germanor trasllade la seua eixida als Jardins del Palau de l'Excma. Diputació Provincial, on, prèviament a la desfilada, es convida a tots els assistents a un desdejuni recordant, de manera testimonial, aquell altre que s'oferia als xiquets de la Llar.

 

Com a valedora, la Diputació provincial sufragaria en 1996 la restauració total de les imatges del pas, al mateix temps que, en 2003 se sotmetria a una nova intervenció restauradora per a recuperar el color original de les imatges i alleugerir el pes del pas, substituint aluminis per fustes.

 

La imatge que es trobava al culte en la capella de la Llar Provincial d'Alacant, als afores de la ciutat, va ser traslladada a la Parròquia de la Resurrecció del Senyor on rep culte diari des de l'any 2018.

És tradicional d'aquesta germanor que cada Diumenge de Rams tots els xiquets de la ciutat acompanyen amb les seues millors gales al pas de Jesús Triunfante per les principals vies i artèries de la ciutat portant les seues branques d'olivera i palmes.

 

Tots els Diumenges de Rams la germanor realitza una benedicció pública de palmes i oliveres davant de l'Excma. Diputació d'Alacant, on una vegada finalitzada comença la processó.